Info

Huishoudboekje voorbeeld: De familie van Dale krijgt inzicht in het gezinsbudget.

De familie van Dale bestaat uit vader Peter, moeder Els en dochter Loes. Vader en moeder hebben besloten om met een boodschappen budget te gaan werken. Vol enthousiasme is er gerekend en op papier is het boodschappen gezinsbudget op € 120,- per maand gesteld. Maar dan komt de praktijk. Peter heeft de eerste week van januari boodschappen gehaald, bij 1 supermarkt. Els heeft de week daarop de boodschappen gedaan, bij 5 verschillende winkels. Vader en moeder zijn na 2 weken het overzicht volledig kwijt. Hoeveel budget hebben we nog over deze maand ?

Vader Peter heeft via via gehoord dat in de Huishoudkist een gezinsbudget is opgenomen. Hij besluit de Huishoudkist te installeren. Vervolgens koopt hij 2 bankmodules want Peter en Els hebben 2 betaalrekeningen. De ene keer wordt de rekening van Els gebruikt, de andere keer die van Peter. Peter voert samen met Els netjes de categorieën in voor de uitgaven. Daarna stellen ze bij de boodschappen categorie het budget van € 120,- per maand in. Zeer benieuwd starten ze het gezinsbudget overzicht op.

Het gezinsbudget laat duidelijk zien dat ze nog € 50,- te besteden hebben. "Oeps, we hebben teveel uitgegeven. Nu moeten we de volgende twee weken rustiger aan doen.", denken Peter en Els.

Stand na eerste 2 weken van januari

De laatste 2 weken kopen ze heel zuinig in. Aan het begin van februari bekijken ze nogmaals het gezinsbudget overzicht. Beide veren overeind, "Wauw, dat is mooi". Ze hebben namelijk de laatste 2 weken maar € 40,- uitgegeven. Daardoor hebben ze in februari € 10,- extra budget.

Stand na januari